S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Potovanja 2016/2017

Tajska novo leto

20.12.16- 3.1.2017, 15 dni

NOVO LETO na toplem

več ...

Informacije in prijave:
0590 14985 ali 051 305 218

info@patos.si

Vabimo vas v našo poslovalnico na naslovu Koprska 94, 1000 Ljubljana

Prikaži večji zemljevid


Želite, da vas obveščamo o novostih in akcijah? Ne zamudite ničesar! Vaš naslov bomo uporabili izključno za namene obveščanja in ne bo posredovan tretjim osebam.

Indonezija, Tajska in Burma 2013

Indonezija

 

1.7. - 15.7.2013

BALI

Dobro izhodisce za potovanje po Indoneziji je gotovo Bali. Po pristanku v Denpasarju potrebujes nekaj casa, da se prilagodis na novo okolje. Za popotnike je po mojem mnenju najboljsi koticek Kuta, Popis 1. Ulica je polna hotelov in restavracij razlicnega ranga in videza. Ker je blizu morja, lahko surferji zacetniki odidejo pes do plaze, si izposodijo surf za 50.000 RP in se podajo med valove. Popolnim zacetnikom svetujem zacetni tecaj pri lokalnem ucitelju. Tistim, ki imajo radi kopanje v kristalno cistem morju, pa plaze Balija niso pri srcu prav zaradi visokih valov, ki s seboj odnasajo pesek. Zvecer se razzivi na Legianu (dve ulici stran od Popis 1). Ziva glasba vabi na pivo in ples.

Ce imate raje umirjen turizem sta tu Sanur in Lovina, za dejavnosti povezane s kulturo pa priporocam Ubud.

FLORES

Ime naj bi izhajalo iz portugalske besede za rozo, pred prihodom Portugalcev pa naj bi otok imenovali kar ""Otok kac". Oboje je mogoce, saj je otok zelo porascen z zelenjem, ima obliko kace in menda je teh zivali na otoku kar veliko. Kako potovati po Floresu? Moznosti je vec. Midva sva izbrala let v Ende, (izpustila vulkan Kelimutu zaradi trenutne aktivnosti), se v prepolnem lokalnim mini busu skupaj s kokosko peljala 5 ur do Bajawe, tam naredila tridnevni postanek za treking in spet pristala na 10- urno voznjo do Labuan Baja. Tokrat sva imela celo vsak svoj sedez. Ceste se vijejo med hribi, na veliko mestih jo popravljajo. Temu primerna je potovalna hitrost (priblizno 30 km/h).

Bajawa je vecja vas sredi otoka. Zaradi nadmorske visine okoli 1100m je ozracje hladnejse, predvsem pa so obvezna dolga oblacila, ko se sonce spusti za hribe. V okolici lezi nekaj zelo posebnih (mangarai) vasi in toplih vrelcev, ki jih je vredno obiskati. Lokalni vodic naju je povabil v vas Tololele, kjer sva videla celoten potek slavja ob izgradnji nove hise. Obred poteka dva dni. Prvi dan cela vas, vkljucno z vsemi povabljenimi (prebivalci sosednjih vasi, sorodniki od blizu in dalec) plese in igra na svoje instrumente od jutra pa do vecera. Vmes se veliko je in pije (arak in palmovo vino). Naslednji dan pa poteka zrtvovanje. Najprej so na vrsti bivoli, nato prasici. Z zrtvovanjem zacne gospodar nove hise. Pred vhodom zakolje bivole. Vec jih ima, bolj se s tem pokaze. Sredi dneva pa zvezejo se prasicke, preden gospodar dvigne maceto, na hitro zmoli, pujsovo glavo stistne med nogami in bam - zaseka med oci. Hisa, ki praznuje jih ima vec, ostale okoliske hise pa po enega. Gospodarji his eden za drugim dejanje zrtvovanja ponovijo s svojo zivaljo. Mesa je tako veliko, da ga poleg kosila ljudje dobijo se za domov. Po ogledu taksnega dogodka se kako prija kopanje v termalni vodi sredi dzungle ali v domacih toplicah.

Labuan Bajo lezi na skrajnem zahodu otoka. Mesto se hitro razvija. Vse vec je italjinskih restavracij in potapljaskih centrov. Po sprehodu skozi mesto si ogledas ponudbe in izberes najljubso destinacijo za potop med korale in morske pse. Midva sva izbrala kombinacijo dveh potopov in obiska komodo zmajev na otoku Rinca. Zivali so na stirih nogah, imajo dolgi rep in jezik, ki je podoben kacjemu. Ce so siti, niso nevarni. V najvecji vrocini se skupaj z rangerjem sprehodis po uhojenih poteh in jih srecas le nekaj, saj so ostali skriti v senci. Mladici se prehranjujejo z manjsimi zivalmi, odrasli pa pojejo celo bivola ali divjo svinjo. Vendar je ne ubijejo takoj. V zasedi zrtev opazujejo in cakajo na primeren trenutek, da jo ugriznejo. Slina je tako strupena, da zival v tednu ali dveh pogine. Zmaj jo zaleduje in ko je cas za to, tudi poje.

Okoli Floresa je veliko majhnih otokov, med njimi tudi Seraya Kecil. Za obisk tega otocka sva se odlocila, ker sva potrebovala malo pocitka. Ce bi zelela, bi ga prehodila prej kot v uri. Vse, kar je na njem, sta pescena plaza z majhnimi bungalovi, na drugi strani otoka pa ribiska vasica. Otok obdaja koralni obroc. Raj za snorkljanje!

 

Tajska

 

17.7. - 1.8.2013

BANGKOK

Umbrella market je posebna trznica, a ne zaradi vsebine, temvec zaradi mesta, kjer stoji. Se posebej pa je zanimiva voznja do tja. Ker sva si jo zelela ogledati, sva se zgodaj zjutraj odpravila na majhno zeleznisko postajo, pocakala tretjerazredni vlak in se predala puhanju lokomotive in opazovanju najprej mesta, nato narave. Vlak se je zaradi slabo vzdrzevanih tirov zibal sem ter tja. Zaspano popotovanje sta prekinila oce in sin, ki sta na eni izmed tisoc postaj skocila na vlak prisedla. Decek nama je takoj pokazal svojo igracko. V hisici iz kartona je imel spravljena dva gekota. Ves cas potovanja ju je prestavljal: iz hisice je dal enega v tovornjacek, drugega privezal na prikolico. Potem mu je eden usel, a decek ga je takoj vrnil na svoje mesto... Ko smo le prispeli na pravo postajo, sva presedla na ladjico in preckala reko. Nahajala sva se v pristaniscu, zato sva lahko videla kako se ribiske ladje z ogromnimi kosi ledu pripravljajo na nov delovni dan (morda noc). Poiskala sva zeleznisko postajo in cakala na nov vlak, ki je imel le uro in pol zamude. Ko smo se le blizali koncni postaji te proge, kjer naj bi market stal, sva z zanimanjem skozi okno iskala stojnice. Ni jih bilo. No, nato sva le opazila delcke kosar in ljudi, ki so bili skriti za kosi blaga, platnom ipd. Vlak se je ustavil. Izstopila sva in se sprehodila vzdolz tirov. Popolnoma drugacna slika! Domacini so hodili po tirih in nakupovali. Stojnice so bile povsod. Kot da se pred 5 minutami ni ti skozi peljaja ogromna masina. Vlak pelje skozi trznico nekajkrat na dan. Ko se bliza mocno pohupa, da prodajalci umaknejo svoje stvari. Vlak pelje zelo pocasi skozi. Zakaj je trznica na tirih? Menda zato, ker je bila tam se preden so zgradili zeleznisko infrastrukturo. Zanimiv razlog, ni kaj!

13.JPG14.JPG
16.JPG 17.JPG

CHANG MAI

Samo mesto in njegova okolica ponujata veliko prijetnih kotickov za prezivljanje dopustniskih dni. Tisti, ki so bolj za templje, se lahko z motorjem ali song tewom odpeljejo na hrib Doi Suthep ali Don Inthanon, ce pa ste bolj za dogodivscine v naravi, se lahko z lokalno agencijo preizkusite v tisoc in eni stvari. Na voljo so vam: voznja s stirikolesniki, polet z zmajem, adrenalinski parki, jahanje slonov, crkljanje s tigri, pohodi,... Primerno pa je, da skocite tudi v kaksno izmed vasi v katerih si ogledate plemena, ki sicer zivijo v hribovitih predelih na skrajnem severu drzave.

25.JPG26.JPG

Mae Ngat Dam: jezero, ki je pravzaprav zajetje reke, lezi v Sri Lana nacionalnem parku. Z motorjem sva se odpravila iz Chiang Maia in potrebovala le eno uro in ze sca parkirala na obrezju. Ker sva s pomocjo Miw rezervorala sobico na splavu, naju je prisel coln iskat ob dogovorjeni uri. Kar nekaj casa smo se vozili po ustju reke in videti je bilo, da se vije v neskoncnost. Takoj, ko sva prispela na splav, sva si privoscila kosilo. Hrana je bila izvsrtna, sobice prikupne, kajak in kopanje pa osvezujoce.

19.JPG20.JPG

Pai, za pare pravi raj. Ko sva se po stirih urah voznje iz Mae Ngata pripeljala v to mestece, sva najprej opazila: ozracje je hladnejse, kot v Chiang Maiju; veliko turistov je na motorjih; veliko je domacih turistov in veliko je parov ali mladih druzin, ki tu pocitnikujejo. V okolici je kar nekaj znamenitosti, predvsem veliko slapov in vrelcev, zelooo primernih za kopanje. Ogledala sva si tudi kitajsko vas.

21.JPG22.JPG
23.JPG 24.JPG

Hua Hin - ce nimas casa na pretek a si vseeno zelis malo morja, je ta kraj odlicen. Vize za Burmo so bile v izdelavi in lahko sva si privoscila se malo dopustniskega dopusta. Posikala sva si sobico nad morjem in med pocitkom uzivala v sumenju valov. Vecerjala sva vedno na trznici, saj je tam morska hrana res sveza in mmmm okusna! Med pitjem piva in opazovanjem dogajanja na plazi sem si tudi jaz za trenutek zazelela jeze na konju in lahek sprehod ob obali. Obsedela sem pod sencnikom in

29.JPG30.JPG
31.JPG 32.JPG

Burma = Myanmar

 

1.8. - 21.8.2013

Comments (0)

2024 Patos - Vse pravice pridržane

patos
lbt
solski
NoLimits